يهدف مركز البحوث الطبية بجامعة أفريقيا ألى :

1.      توفير بيئة بحث مناسبة لطلبة الدراسات العليا فى جامعة أفريقيا، و الجامعات السودانية و الأفريقية لإجراء أبحاثهم فى معمل أبحاث طبية جيّد التجهيز و عالى الكفاءة.

2.      تمكين أعضاء هيئة التدريس فى جامعة أفريقيا العالمية و الجامعات السودانية و الأفريقية من إجراء بحوثهم فى المجالات المقترحة و نشرها فى الدوريات حسنة الصيت.

3.     مساعدة الباحثين فى مجال الطب فى كل أفريقيا لاستكشاف آلية حدوث الأمراض الشائعة و توفير تدابير علاجية و وقائية تطوّر السيطرة على الأمراض.

The International University of Africa Medical Research Centre aims to:

1- Provide suitable research environment for postgraduate students in IUA , Sudanese Universities and African Universities to perform their research in well-equipped and sophisticated medical research lab.

2- Enable the staff members of IUA,Sudanese Universities and African Universities to conduct their research  in their proposed area and publish their work in well reputable journals .

3- Help medical researchers throughout Africa to explore the mechanisms behind common diseases and provide therapeutic and preventive measures that promote control of diseases.